Μάθημα καπιταλισμού αξίας 1,8 δις


Γιατί στ' αλήθεια κόλλησε η έγκριση όλης της δόσης των 2,8 δις προς την Ελλάδα από το eurogroup; Γιατί το ελληνικό δημόσιο, ο μεγαλύτερος απατεώνας στη χώρα, υπό την καθοδήγηση όλων των κυβερνήσεων προς αυτή την κατεύθυνση, καθυστερεί να πληρώσει σε ιδιώτες που τους χρωστάει, περίπου 1 δις ευρώ!
Από πού βγαίνει αυτό; Θα τα καταγράψουμε αμέσως, αφού πρώτα επισημάνουμε ότι οι δανειστές φρόντισαν να βγάλουν 1,1 δις ευρώ από τη δεξιά τους τσέπη για να τα δώσουν στην αριστερή τους. Λιανά, ενέκριναν τώρα τα 1,1 δις που ξαναπήγαιναν στους ίδιους για την αποπληρωμή του χρέους. Δηλαδή, επί της ουσίας δεν έδωσαν. Πήραν. Έναντι δανεικών.
Το ελληνικό δημόσιο, λοιπόν, έκανε να παίρνει 10,8 δις, σύμφωνα με τη συμφωνία της Άνοιξης, σε δύο δόσεις. Η μία, ύψους 7,5 δις (5,7 δις έναντι χρέους και 1,8 δις έναντι οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες) δόθηκε τελικά στις 17 Ιουνίου. Η άλλη, η τωρινή, ύψους 2,8 δις (1,1 έναντι χρέους και 1,7 δις έναντι οφειλών σε ιδιώτες) επρόκειτο να δοθεί τώρα αν πληρούντο τα 15 προαπαιτούμενα και αν είχαν ξεπληρωθεί τα χρέη σε ιδιώτες.
Τι έγινε στην πράξη; Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από τις ελάχιστες ταχείες υπηρεσίες του δημοσίου υπό σωστή καθοδήγηση, ενέκρινε τον Ιούλιο κονδύλι 1,7 δις και τον Αύγουστο άλλα περίπου 300 εκατομ. ευρώ για να εξοφληθούν οι ιδιώτες. Σύνολο, 2 δις ευρώ. Αλλά…
Αλλά, για να δοθούν αυτά τα λεφτά πρέπει να εγκριθούν από τις υπηρεσίες του δημοσίου που τις χρωστάνε. Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι.
Αυτές οι φοβερές υπηρεσίες του πιο παρασιτικού τομέα της ελληνικής ζωής πλήρωσαν μέχρι τα τέλη Αυγούστου 1,354 δις ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές (κι αυτές με καθυστέρηση) και 88 εκατομμύρια για επιστροφές φόρων που εκκρεμούσαν. Σύνολο 1,443 δις ευρώ.
Οι ευρωπαίοι δανειστές, που κλήθηκαν να αποφασίσουν προχτές για την επόμενη δόση των 2,8 δις, πήραν στα χέρια τους τις καταστάσεις προόδου των πληρωμών του δημοσίου μέχρι το τέλος Αυγούστου που ήταν ενημερωμένες και διαπίστωσαν το προφανές:
Ότι το παλαιολιθικό ελληνικό κράτος, με προθυμία και ρυθμούς χελώνας έχει αφήσει ανεξόφλητα 1 δις που χρωστάει σε ιδιώτες. Ενώ την ίδια ώρα, μέσα στον Αύγουστο, είχαν αυξηθεί αυτά τα χρέη κατά άλλα 35 εκατομμύρια!
Η συλλογιστική των δανειστών ήταν ξεκάθαρη: Δεν πληρώνεις, δεν παίρνεις. Επειδή αυτά που δεν πληρώνεις είτε τα ενθυλακώνεις, είτε τα σπρώχνεις σε άλλους τομείς.
Το κουτοπόνηρο ελληνικό κράτος και οι κυβερνήσεις του παραβλέπουν εδώ και 6 χρόνια μια σημαντική παράμετρο: Οι δανειστές είναι οι αρχαιότεροι και πιο αμείλικτοι κεφαλαιοκράτες. Για την ακρίβεια, είναι αυτοί που ανακάλυψαν τον καπιταλισμό. Επομένως, οι χωριάτικες ελληνικές κουτοπονηριές, που πιάνουν στους δύστυχους ιθαγενείς, εκεί δεν πιάνουν. Στους «κουτόφραγκους».
Ο ετεροχρονισμός (για να θυμηθώ τον Ανδρέα) της δόσης των 1,8 δις, που πάνε όλα για την αποπληρωμή χρεών του κράτους προς ιδιώτες, είναι μια προειδοποίηση των δανειστών στην κυβέρνηση για την επόμενη δόση και την επόμενη αξιολόγηση. Και η προειδοποίηση αυτή δεν έχει τόσο μεγάλη σχέση με τις οφειλές αυτές καθ εαυτές όσο με την απαίτηση εφαρμογής συγκεκριμένης πολιτικής.
Είναι η υπόμνηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι παρά εντολοδόχος της πολιτικής των δανειστών και εφαρμοστής της πολιτικής τους. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.
Αν δε σ αρέσει αυτή η πολιτική μπορείς να κάνεις και επανάσταση. Πιο ανώδυνα, μπορείς να παραιτηθείς. Μόνο όποιος δεν θέλει δεν μπορεί.

Σχόλια